ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟ ΦΑΤΟΥΡΟ

Αντί Επικηδείων – Kείμενα που δημοσιεύτηκαν για τον Θρασύβουλο Φατούρο μετά τον θάνατό του.

Πετρούλα Φατούρου-Τσαμασφύρου: Η απώλειά του αδελφού μας Θρασύβουλου μας κάνει να αισθανόμαστε ότι χάσαμε το στήριγμά μας, την κλωστή εκείνη που μας ενώνει με τις ρίζες μας, τον άνθρωπο που μας καταλάβαινε σε κάθε στιγμή καλή ή κακή. Θρηνεί όχι μόνο η οικογένειά του, αλλά και η κοινωνία, την οποία υπηρέτησε με ανιδιοτέλεια, δημοκρατικό ήθος και ακάματη προσφορά. Δημιουργικός σε όλη του την ζωή, σπούδασε γεωπόνος από πεποίθηση. Οσοι τον γνώρισαν στα μέρη που έζησε, οι συμπατριώτες μας στη Λευκάδα, οι φίλοι του, και όλοι εμείς οι πιό δικοί του άνθρωποι θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη, και θα τον σκεπτόμαστε πάντα. Τον ευχαριστούμε για όσα μας έδωσε.

Καθηγητής Σπύρος Φλογαϊτης:  ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ – Ο  ευπατρίδης Λευκαδίτης Θρασύβουλος ήταν συγγενής μου και από εκείνους που σημάδεψαν τις φιλοδοξίες της νιότης μου, αφού ο πατέρας μου τον είχε πάντα πολύ ψηλά ανάμεσα σε κείνους που ήθελε να τους μοιάσουμε. Διακρίθηκε με τις σπουδές του στην Ελλάδα και στην αλλοδαπή, πρωτοπόρος με πολλούς τρόπους στο πλαίσιο της σταδιοδρομίας του όπου η ζωή του επεφύλαξε και τιμές και αναγνώριση σε ανώτατα αξιώματα. Πάντα μετρημένος όπως ο πατέρας του, διακριτικά εντυπωσιακός, που έκανε χωρίς προσπάθεια σαφή την παρουσία του. Ήταν πάντα στο νου μου, στο πάνθεο εκείνων που έμαθα από μικρός να έχω στα οικογενειακά μου πρότυπα. (Ολόκληρο το άρθρο στο Άρωμα Λευκάδας)

Μαίρη Σπέγγου: Όλοι γνωρίζαμε και παρακολουθούσαμε τις περιπέτειες και την έκπληξη της υγείας του τον τελευταίο καιρό. Ήρθε όμως η θλιβερή στιγμή να φύγει από κοντά μας.  Δε θα εξάρω τα χαρίσματά του, το ήθος, τη σεμνότητά του, την ευγένεια και τον ακέραιο χαρακτήρα του. Αυτά είναι γνωστά σε όσους καλά τον γνώρισαν. Ζήσαμε για αρκετά χρόνια ευχάριστα γεγονότα και έτσι με τον καιρό γίναμε φίλοι και αδέλφια μαζί.  Τώρα έφυγε από κοντά μας, από τη ζωή νοιώθω την ανάγκη να του πω ένα μεγάλο ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου, διότι υπήρξε για μένα και τα παιδιά μου ένα υπόδειγμα ανθρώπου. Θα σας νοιώθουμε πάντα κοντά μας κύριε Θρασύβουλε.

Ελένη Δούβλη, Εκπαιδευτικός-Συγγραφέας: Ο συμπεθερός μου Θρασύβουλος ήταν ένας καλοκάγαθος άνθρωπος που σε κέρδιζε από την πρώτη στιγμή και είχε πάντα έναν καλό λόγο να πει.  Θα τον θυμάμαι πάντα γελαστό και πρόσχαρο, καθισμένο στο γραφείο του και πάντα την ποιητική ανθολογία ανοιγμένη σε κάποιον από τους ποιητές. Και ήταν όλοι του αγαπημένοι κι αρκούσε ένα στίχο να του θυμίσει κανείς και συνέχιζε να απαγγείλει  με στόμφο ολόκληρο το ποίημα όλων με αδυναμία στους Επτανήσιους. Θα έφυγε σίγουρα ευχαριστημένος μ’ όλους τους δικούς του Λευκαδίτες και Ζαγορίσιους και κυρίως με τα πέντε μεγάλα εγγόνια του να του παραστέκουν και να τον αποχαιρετούν ιδιαίτερα, επαναλαμβάνοντας αποσπάσματα της αυτοβιογραφίας του. Ας είναι ελαφρύ το  χώμα της Λευκαδίτισσας γης που τον σκέπασε.  (Το ΖΑΓΟΡΙ μας, Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2020)

Νικαίτη Κοντούρη, Σκηνοθέτις:  Τον γνώρισα στην Ιταλία, τότε που κάναν μαζί με τον πατέρα μου και φίλο ζωής Φώντα Κοντούρη, μεταπτυχιακές σπουδές στη γαλακτοκομία.  Τον αγαπούσα και τον εκτιμούσα πολύ. Είναι από τους φίλους της οικογένειας, που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Θα τον ευγνωμονώ που με φώναζε πάντα πρετσέμολο, που μου έβαλε να ακούσω σε ένα πομπινόφωνο την αποχαιρετιστήρια ομιλία του Αλιέντε, λίγο πριν το τραγικό του τέλος στο Προεδρικό Μέγαρο του Σαντιάγο, που  μας μιλούσε πάντα με πάθος για τη  Λευκάδα κι άλλα πολλά. Τίμιος άνθρωπος και πιστός φίλος. Αξέχαστος!

Σταύρος Φατούρος, Πανεπιστημιακός: Από τις πιο όμορφες αναμνήσεις μου από τα Γιάννενα είναι τα τραπέζια που οργάνωναν η Νίτσα κι ο Βούλης για τη μικρή Λευκαδίτικη παροικία της πόλης στο πάντα φιλόξενο σπίτι τους. Αν και πιτσιρικάς ρουφούσα σα σφουγγάρι τις διηγήσεις του Βούλη για την παλιά Λευκάδα, ιστορίες πολιτικές, για το χωριό καταγωγής μας και την πολυπληθή και διάσπαρτη πλέον φάρα των Τζαβαραίων Φατουραίων. Θα θυμάμαι πάντα τον όμορφα δομημένο λόγο του και το υπέροχο λευκαδίτικο χιούμορ του, τον ουμανισμό του και την ελπίδα του για καλύτερες μέρες. Στη σπουδαία Νίτσα, τη Ζαγορίτισσα αρχόντισσα, την αγάπη και την ευγνωμοσύνη μου! (Σκίτσο Ευδαίμων)

Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη, Δημοσιογράφος-Συγγραφέας: Ήρεμος και πλήρης ημερών άφησε την τελευταία του πνοή  ο Θρασύβουλος Φατούρος, γιός του αείμνηστου δικηγόρου Δημήτρη Φατούρου, ο οποίος υπήρξε από τις επικές μορφές του Λευκαδίτικου πολιτισμού. Έχοντας αφιερώσει τη ζωή του στη γαλακτοκομική επιστήμη με σπουδές στο εξωτερικό, ο Θρασύβουλος Φατούρος υπήρξε πολυγραφότατος στον τομέα της επιστήμης του, αφήνοντας ως παρακαταθήκη ένα τελευταίο έργο ζωής το  ΑΦΙΕΡΩΜΑ –Η ΕΝ ΖΩΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΘΗΚΗ ΕΝΟΣ ΛΕΥΚΑΔΙΤΗ. (Ολόκληρο το άρθρο στο Άρωμα Λευκάδας) 

Έλσα Γράψα, Πρόεδρος Κέντρου Νησιωτικού και Μεσογειακού Πολιτισμού “ΜΕΣΟΝΗΣΟΣ”: Ο αγαπημένος μου πνευματικός πατέρας, έφυγε απο κοντά μας, αφού σαν γνήσιος αγωνιστής έδωσε όλες τις τελευταίες μάχες. Αδελφικός φίλος του πατέρα μου, τώρα θα είναι μαζί, στην αιώνια Σκέπη. Καταξιωμένος επιστήμων, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος στη “Δωδώνη”, πετυχημένος οικογενειάρχης, με την καταπληκτική σύζυγο, την Ηπειρώτισσα Νίτσα, που συμπαραστάθηκε πάντα κοντά του αδιαμαρτύρητα, σε όλες τις δύσκολες καταστάσεις υγείας που αντιμετώπισε. Πάνω απ΄ όλα, o Θρασύβουλος Φατούρος ήταν Δημοκράτης, Αλτρουιστής και κυρίως ευαίσθητος Άνθρωπος. Η φωτογραφία του μαζί με τον πατέρα μου είναι το φως στο σπίτι μου, και στην καρδιά μου πάντα ο δεύτερος πατέρας.

Θωμάς Μπέγκας: Δήμαρχος Ιωαννιτών (2014-2019):  Μια ξεχωριστή προσωπικότητα που συνεισέφερε με όλες του τις δυνάμεις στην ανάπτυξη του συνεταιριστικού κινήματος και στα Γιάννενα. Αφιέρωσε τη ζωή του στη γαλακτοκομία με σπουδές στο εξωτερικό, όντας πολυγραφότατος στον τομέα της επιστήμης του. Υπηρέτησε επί μακρόν Τεχνικός Διευθυντής, Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος της Αγροτικής Βιομηχανίας Γάλακτος Ηπείρου ΔΩΔΩΝΗ. Από τη θέση αυτή κατόρθωσε να αφήσει το στίγμα του στα πρώτα βήματα υλοποίησης του «συνεταιρίζειν» στον τόπο μας, αποτελώντας κεφάλαιο για την εξέλιξη της γαλακτοβιομηχανίας αλλά και γενικότερα του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή μας. Η προσωπική μου σχέση με τον « Κύριο Θρασύβουλο» θα μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη μου. Το ανάστημα, η γνώση, η ποιότητα και το ήθος του ανδρός είναι ασύγκριτα.

Ένας  Κουκουλιώτης: Τον θυμάμαι από όταν ακόμα ήμουν μικρό παιδί. Mε είχε εντυπωσιάσει η πραότητα του χαρακτήρα του και ο ευγενικός τρόπος που μιλούσε σε μικρούς και μεγάλους, που έκαμε τον Θρασύβουλο σεβαστό, άνθρωπο υπολογίσιμο όπως έλεγαν οι Σαρακατσαναίοι. Ποτέ δεν έκανε χρήση της θέσης που κατείχε στην κοινωνία ως εγγράμματος. Με τον τρόπο του και την συμπεριφορά του αποτελούσε πρότυπο σοβαρότητας και αξιοπρέπειας. Βαθιά δημοκράτης, σεμνός και ρεαλιστής, με παιδεία και μόρφωση, σέβονταν τους συνομιλητές του, λάβαινε υπόψη του και άκουγε με προσοχή τις σκέψεις όλων, χωρίς ποτέ να επιδιώκει να επιβάλλει τις απόψεις του και τις θέσεις του. Ο σεβασμός του στις πολιτικές πεποιθήσεις των άλλων ήταν υποδειγματικός. Με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο έδινε μαθήματα δημοκρατίας σε μικρούς και μεγάλους. (Σαρακατσάνικα Χαιρετίσματα)

Η Διοίκηση και οι εργαζόμενοι της Γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη για το θάνατο του εξαίρετου πρώην Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της εταιρίας Θρασύβουλου Φατούρου. Ο Θρασύβουλος Φατούρος διετέλεσε επί σειρά ετών Πρόεδρος του Δ.Σ της ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε ενώ κατείχε για σειρά ετών και τη θέση του Τεχνικού Διευθυντή αλλά και του Διευθύνοντα Συμβούλου. Η συνεισφορά του στην ανάπτυξη της εταιρίας υπήρξε πολύτιμη, εργάστηκε με πάθος προς το συμφέρον της εταιρίας, αλλά και των παραγωγών της Ηπείρου. Με απόφαση του Αναπληρωτή Διευθύνοντα Συμβούλου, στη μνήμη του, αντί στεφάνου, θα κατατεθεί χρηματικό ποσό υπέρ της Μονής Δουραχάνης Ιωαννίνων και η παρούσα ανακοίνωση να δημοσιευθεί στον τοπικό τύπο.

Παναγιώτης Σκληρός, Δήμαρχος Λευκάδος (1999-2002): Λίγο γνώρισα τον Βούλη Φατούρο αλλά η ακεραιότητά του ήταν ολοφάνερη και πραγματική. Κύριος και οικογενειάρχης που μαζί με τη γυναίκα του, την σεβαστή μου κυρία Ελένη, δημιούργησαν μια εξαιρετική οικογένεια.

Παντελής Γουνόπουλος, Ιατρός:  Ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος, νησιώτης με όλες τις αρετές των ανθρώπων της θάλασσας που αγάπησε όσο κανείς άλλος τα βουνά και τον τόπο μας στο Ζαγόρι, και το απέξειξε με τη στάση και τη ζωή του. Ηταν ο αγαπημένος όλου του Κουκουλίου και μας λείπει ήδη.

Νίκος Κονιδάρης, Εκπαιδευτικός: Ήταν ένας σπάνιος άνθρωπος. Ένας ξεχωριστός Λευκαδίτης. Οι συζητήσεις μαζί του ήταν ανεξάντλητες και πάντα είχες κάτι θετικό να αποκομίσεις απ΄ αυτόν. Προοδευτικός άνθρωπος θα ζεί στη σκέψη μας και θα ζωντανεύει το παρελθόν.

Κώστας Παλάσκας, Ιατρός: Ο Θρασύβουλος  σε όλη του την ζωή, σε όλες τις εκδηλώσεις κοινωνικές και επαγγελματικές σε όλες τις δραστηριότητες του υπήρξε ΕΥΠΑΤΡΙΔΗΣ με κεφαλαία γράμματα….!!!

Σύλλογος Ευγηριωτών ” Η ΑΡΕΤΟΥΣΑ”: Ο Θρασύβουλος Φατούρος ήταν  μια εξέχουσα προσωπικότητα στο πεδίο της κοινωνικής και πολιτικής συμμετοχής. Μια από τις μελέτες του ήταν και το γενεολογικό δένδρο όλων των οικογενειών της Ευγήρου.