” ΤO ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΟΡΦΕΑ – 1952, Οι απαρχές των Γιορτών Λόγου και Τέχνης της Λευκάδος”

8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017 – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Π. ΦΑΤΟΥΡΟΥ (1907 – 1995)

Πως μια παρέα «Ορφικών» άλλαξε το 1952 την πολιτιστική ιστορία της σύγχρονης Λευκάδας.

Παρουσία πλήθους κόσμου και εκπροσώπων των αρχών της Λευκάδος,  παρουσιάστηκε την Τρίτη, 8 Αυγούστου στις 2017  στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Λευκάδας το βιβλίο του Δημητρίου Π. Φατούρου: «Το Θαύμα του Ορφέα- 1952, Οι απαρχές των Γιορτών Λόγου και Τέχνης το 1952»

Η έκδοση του βιβλίου και η παρουσίαση έγινε με την ευκαιρία των 80 χρόνων από την ίδρυση του Μουσικοφιλολογικού Ομίλου «Ορφεύς 1937»

Στο “ΘΑΥΜΑ”, το οποίο είναι  εμπλουτισμένο απόσπασμα του βιβλίου του Δημητρίου Φατούρου «Η ζωή μου» (1986), ο  συγγραφέας, Πρόεδρος τότε του Μουσικοφιλολογικού Ομίλου «Ορφέας», εξιστορεί με κάθε λεπτομέρεια τη διοργάνωση από τον ‘Ομιλο και τη ματαίωση των πρώτων – πρωτοποριακών για την εποχή τους – Γιορτών της Λευκάδας το 1952. Οι Γιορτές αυτές έβαλαν τα θεμέλια των Γιορτών Λόγου και Τέχνης που ξεκίνησαν το 1955 και πραγματοποιούνται μέχρι σήμερα και ουσιαστικά άλλαξαν την πολιτιστική ιστορία της σύγχρονης Λευκάδας.

« Οι Γιορτές του 1952 έβαλαν τα θεμέλια των Γιορτών Λόγου και Τέχνης. Από αυτές τις Γιορτές του “Ορφέα” πήραν έμπνευση και δημιούργησαν το απρόβλεπτο εκείνο ΘΑΥΜΑ της προβολής του νησιού μας στο πανελλήνιο και διεθνώς. Η τιμή ανήκει στον ‘Ορφέα’ και κοντά στον ‘Ορφέα’ σ’ όλους εκείνους, επώνυμους και ανώνυμους, που δούλεψαν για τις Γιορτές του 1952» γράφει ο Δημήτριος Π. Φατούρος.

Το βιβλίο είναι μία έκδοση του Μουσικοφιλολογικού Ομίλου Λευκάδας “Ορφέας” με την χορηγία της οικογένειας Δημήτρη Θρ. Φατούρου & Άννας Μουζίνιο Ντε Αλμπουκέρκ, την οποία επιμελήθηκε ο κ. Τριαντάφυλλος Σκλαβενίτης, ιστορικός και Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, ο οποίος έγραψε και τα επιλεγόμενα. Τη φιλολογική και τυπογραφική επιμέλεια είχε ο Σωκράτης Πουλής.

Την εκδήλωση προσφώνησε η Μαρία Ρούσσου, Προϊσταμένη Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας και ο Δημήτρης Περδικάρης, Πρόεδρος τότε του Μουσικοφιλολογικού Ομίλου «Ορφέας».

Για το βιβλίο και τον συγγραφέα μίλησαν ο εγγονός του κ. Δημήτρης Φατούρος, η κόρη του κυρία Πετρούλα Φατούρου – Τσαμασφύρου, ο κ. Δημήτρης Τσερές, Φιλόλογος – Συγγραφέας, η κυρία Παρασκευή Κοψιδά – Βρεττού, Δρ. Φιλολογίας – Συγγραφέας και ο κ. Τριαντάφυλλος Σκλαβενίτης, Ιστορικός, Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Την παρουσίαση συντόνισε  ο κ. Κώστας Κατωπόδης, Πρώην Πρόεδρος του «Ορφέα».

Διατίθεται στο πωλητήριο του Λαογραφικoύ Μουσείου του Μουσικοφιλολογικού Ομίλου Ορφέα.

Τηλέφωνο: +30 2645022778, +30 2645022778, +30 2645022502
Διεύθυνση: Στεφανίτση 2, Λευκάδα.

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ 

Ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Π. ΦΑΤΟΥΡΟΣ 

ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

” Το θαύμα του Ορφέα. ‘Ενα βιβλίο Φανός Μιας Εποχής” – Της Ιουστίνης Φραγκούλη- Αργύρη (Άρωμα Λευκάδος)

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Δημητρίου Πέτρου Φατούρου με τίτλο « Το θαύμα του “Ορφέα” » (Λευκαδίτικα Νέα)

Ο Τριαντάφυλλος Ε. Σκλαβενίτης για το βιβλίο «Το θαύμα του Ορφέα» (Άρωμα Λευκάδος) 

Ο Δημήτρης Τσερές για το βιβλίο: «Το Θαύμα του Ορφέα» (Άρωμα Λευκάδος)

βιβλιοnet

Συγγενείς του συγγραφέα, μέλη του Ορφέα και άλλοι συντελεστές της παρουσίασης. (Φωτογραφία: Καίτη Κακαβούλη)